Anders Oskarsson, Årets Konditor 2015

När Anders Oskarsson vann Årets Konditor 2015 hade han tränat 16 timmar per dag i drygt ett halvår. Hans tolkning av temat ”show off” var balett och han levererade ett hantverk i världsklass. 

Det här är Anders Oskarsson

ÅRETS KONDITOR 2015
Andra meriter: Årets Konditori 2009, chefskonditor Kocklandslaget 2013–2015 (VM-silver 2014), juniorvärldsmästare i marsipan 1996 och var med och tog fram desserten till prinsbröllopet 2015.
Bor: På landet utanför Oskarshamn.
Familj: Min fru Linda och sönerna Albert, Herbert och Edvin.
Gör: Delägare i Nilssons Konditori & Bageri och i ett ICA Maxi-bageri i
Oskarshamn. Har egen marsipanfabrik.
År i branschen: 26 år.
Antal anställda: Cirka 30 medarbetare.
Specialitet: Allsidig.

Fem frågor till Anders Oskarsson

Vi passade på att ställa mästerkonditorn Anders Oskarsson ett antal frågor om Årets Konditor-tävlingen, hans filosofi samt utmanande dekorationer.

Tävlingen Årets Konditor 2015 hade temat ”show off”. Vad kan du berätta om de innovativa tävlingsdekorationerna som du briljerade med i finalen?
– Jag gjorde en chokladspiral på nytt sätt och är gudfar till en ballerina i socker. Chokladspiralen kom jag på när jag skulle ta fram en dekor i ny tappning till mina princesstacos. Min tanke var att alla på tävlingen kommer att spritsa traditionellt, men jag ville göra något kreativt. Jag hade sett en kille göra sockerspiraler på en borrmaskin och då tänkte jag att det borde nog funka med choklad också. Så jag började laborera fram egna chokladspiraler.

Vad är ditt signum?
– Folk i branschen skulle nog säga mina marsipanfigurer, men jag brinner mest för perfektion. Allt ska harmonisera, ha en bra balans och tydlighet. Står det hallon i beskrivningen av bakverket ska det verkligen smaka hallon när man äter det. Dekoren ska ha ett balanserat färgval. Jag tänker lite som i inredning där en mattas färger kan ta upp av kuddarna i soffan för att skapa harmoni.

Dina bakverk har dekorer som är små bakverk i sig. Hur gör du till exempel dina yoghurtmaränger?
– Jag gillar att leka med våra sinnen. I våra hjärnor ska maränger smaka sött, men med yoghurt och citron smakar de motsatsen. Jag torkar neutral yoghurt till ett pulver, vispar ihop äggvita och socker till en maräng och siktar ner yoghurtpulvret. Syran i yoghurten förstärks av syran i citronen.

Vad är mest utmanade med chokladdekorationer för en konditor?
– Choklad är ett svårt material att jobba med, så man får kämpa lite. Viktigt är att temperera chokladen rätt. Tekniken till fjädrarna har jag plankat rakt av från nätet. De är inte svåra att göra, men de kan upplevas som svårtillverkade.

Vilken av dina dekorationer är du mest stolt över?
– Min ballerina helt klart. Den bästa gjorde jag på tävlingsdagen. Under tävlingsperioden gjorde jag fem ballerinor på 40 minuter. Nu tar det en och en halv timme att göra en halvtaskig ballerina.

Så gör du marsipanrosor

Enkla marsipanrosor som en tysk konditor lärde Anders att göra för 25 år sedan. När Anders la upp filmen på instagram fick den 50.000 likes. Han har aldrig sett någon annan konditor göra rosor på det sättet. Perfekta då det är körigt och man ska leverera snabbt.

Se filmen på Anders Instagram

 


Så gör du chokladspiraler

Frys borren och temperera chokladen. När borren är fryst, ta den ur frysen. Håll borren på lågt varv i ena handen och spritsa ut chokladen tunt och fint längs med borren med andra handen. Dra av chokladspiralerna och lägg dem i kylen 30–60 minuter för att kristalliseras klart.

Följa Anders på Instagram

...och ytterligare två tips

Prima ballerina
Prima ballerina
Koka sockret som isomaltsocker, så att det smälter sakta och fint och inte bubblar för mycket. Den färdiga ballerinan ska vara transparent och utan bubblor. Gjut sockret i silikonformar gärna över natten. Tryck ut ballerinorna ur formarna och spola dem i varmt vatten för att få bort den grå, frostiga hinnan som bildats av silikonformarna.
Chokladgaller
Chokladgaller
Temperera chokladen. Stryk ut chokladen tunt med ett kamkort. Ta en stansring och lägg ut på den kammade chokladen. Dra en tandpetare runtom stansringen, då följer chokladen med och limmar igen ytterkanten på gallret.