I Sverige har ingefära funnits traditionellt som torkad och pulvriserad variant. Under de senaste åren har vi bekantat oss med och vant oss vid den färska jordstammen som används flitigt i flera asiatiska kök, bland annat det kinesiska. Ingefära är en frisk och stark smaksättare som fungerar väldigt bra tillsammans med t.ex. smör.

listbild-ingefara-1200x675.jpg

Ingefära är en av våra äldsta kulturväxter och tros härstamma från området kring Indonesien och Malaysia där man odlat och använt den i över fem tusen år. Den har uppskattats för sin smak och för sina påstådda hälsoegenskaper. Idag är färsk ingefära en vanligt förekommande ingrediens i många svenska hem och går att hitta i de flesta matbutiker. Ingefära har en tydlig stark, blommig och unik smak som bidrar med både hetta och friskhet. Den är en grundläggande smaksättare i många asiatiska rätter. I Indien är det vanligt att man infuserar ghee (klarifierat smör) med ingefära vilket ger en smakrik produkt med många olika användningsområden. I Kina använder man juicen från ingefäran för att skapa Jiang Zhuang Nai, en mjölkbaserad dessert, där ingefäran både sätter smak och får mjölken att tjockna till puddingkonsistens. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan kombinera ingefära och mejeriprodukter för att lyfta och skapa smakupplevelser.

Smakpalett - Hatchchili

Tillsammans med Johan Swahn, doktor i sensorik, har vi på Arla tagit fram en överskådlig smakpalett för Hatchchili. Syftet är att både professionella och matlagningsintresserade konsumenter enkelt ska kunna se vilka smaker som passar ihop med just den här peppartypen. Vi hoppas att underlaget ska göra det enklare att experimentera med nya trendande ingredienser och hitta nya oväntade smakkombinationer. 

++ = bästa kompisar

+   = kompisar

 

++

Mild ost, kummin, fisk, kött, skaldjur, ananas, äpple, koriander, ingefära

+

Kyckling, avokado, persika, majs