Galangal är rätt lik ingefära men skiljer sig från sin släkting smakmässigt. Som en vanlig ingrediens i det thailändska köket bidrar den med talliknande toner präglade av kryddnejlika och citron och är vanligt förekommande i currypastor och smakrika rätter. Det gör att galangal är en utmärkt smakkompis i såser eller grytor tillsammans med t.ex. grädde.  

listbild-galangal-1200x675.jpg

Lite slarvigt kan man kalla galangal ingefärans kusin. De är rätt lika till utseendet om man jämför dem sida vid sida, men där ingefära har ett mjukt skal som går att få bort med en sked har galangal ett hårdare mer barkliknande skal. Men det gör inte så mycket då man oftast inte äter galangal på samma sätt som ingefära. Galangal (K̄h̀ā på thailändska) är en stapelvara i det thailändska köket och används till exempel i den populära rätten Tom Kha Gai. Den nyttjas oftast som en smaksättare som man sedan tar bort från rätten eller så mortlar man den och använder den som en ingrediens i tillverkning av olika currysorter. Smakmässigt är den inte lika stark som ingefära och påminner om tall, kryddnejlika och citron. Galangal är en av de smaksättande ingredienserna i den franska likören Chartreuse. Galangal passar bra tillsammans med citrongräs och just den smakkombinationen gör sig bra i exempelvis en enkel smörsås.

Tillsammans med Johan Swahn, doktor i sensorik, har vi på Arla tagit fram en överskådlig smakpalett för Galangal. Syftet är att både professionella och matlagningsintresserade konsumenter enkelt ska kunna se vilka smaker som passar ihop med just den här peppartypen. Vi hoppas att underlaget ska göra det enklare att experimentera med nya trendande ingredienser och hitta nya oväntade smakkombinationer. 

++ = bästa kompisar

+   = kompisar

 

++

Basilika, gin, lagerblad, citrongräs, körsbär, pomelo, saffran, honung, blåbär

+

Kanel, muskot, koriander, fänkål, gurkmeja, kantarell, epazote, oregano, kryddpeppar, banan, nätmelon, absinthe, plommon