Timutpeppar är väldigt aromatisk och blommig med inslag av ros, jasmin och tuberos (en parfymblomma). Här finns också toner av passionsfrukt och grapefrukt tillsammans med svaga nyanser av trä och rökighet.

timutpeppar-1200x675.jpg

Timutpepparn kommer från Nepal där den odlas på hög höjd. Namnet till trots är den inte besläktad med vår vanliga svartpeppar utan tillhör samma familj som sichuanpeppar. Precis som sichuanpeppar innehåller timutpeppar molekylen hydroxy-alfa-sanshool som ger en kittlande och avdomnande känsla i läppar och mun. Timutpeppar görs av bären från busken Zanthoxylum armatum som är avlägset besläktad med citrus. Bären skördas när de är röda och fullmogna för att sedan få soltorka i ungefär en vecka. Efter att de har torkat separerar man bärets skal – som är det som sedan används som krydda – från det bittra svarta bäret. Lokalt används timutpeppar som krydda men också som naturläkemedel och för att lindra tandvärk.

Smakpalett - Timut

Tillsammans med Johan Swahn, doktor i sensorik, har vi på Arla tagit fram en överskådlig smakpalett för timutpepparn. Syftet är att både professionella och matlagningsintresserade konsumenter enkelt ska kunna se vilka smaker som passar ihop med denna typ av peppar. Vi hoppas att underlaget ska göra det enklare att experimentera med nya trendande ingredienser och hitta nya oväntade smakkombinationer. 

++ = bästa kompisar

+   = kompisar

 

++

Basilika, choklad, hälleflundra, mandarinskal, nötkött, piggvar, skaldjur, spenat & svamp

+

Citrongräs, citronzest, fläsk, honung, libbsticka, litchi, mozzarella, palsternacka, rotselleri & rova