Tellicherrypeppar har en robust, komplex och koncentrerad smak med mer utpräglade citrustoner av apelsin. Jämfört med vanlig svartpeppar är Tellicherrypeppar mer frisk och aromatisk.

tellicherrypeppar-1200x675.jpg

Att viss peppar kallas för Tellicherry är inte, som man kan tro, en indikator på att de kommer från en viss region eller stad (staden Thalassery på den indiska Malabarkusten hette förut Tellicherry) utan är helt enkelt ett storleksmått på frukter från pepparplantan. Det är bara pepparkorn större än 4,25 mm som får kallas Tellicherry. Dessa stora pepparkorn utgör ungefär 10 procent av den totala pepparskörden och betingar ett högre pris. Anledningen till det höga priset och deras status har just med storleken att göra. När pepparkorn blir större förlorar de lite av sin hetta men ökar sin arom. Större frukter smakar mer helt enkelt.

Smakpalett - Tellicherry

Tillsammans med Johan Swahn, doktor i sensorik, har vi på Arla tagit fram en överskådlig smakpalett för tellicherrypepparn. Syftet är att både professionella och matlagningsintresserade konsumenter enkelt ska kunna se vilka smaker som passar ihop med just den här peppartypen. Vi hoppas att underlaget ska göra det enklare att experimentera med nya trendande ingredienser och hitta nya oväntade smakkombinationer. 

++ = bästa kompisar

+   = kompisar

 

++

Aubergine, basilika, gin, kardemumma, koriander, muskot, rosmarin & tomater 

+

Choklad, citrongräs, citronzest, fänkål, jordgubbar, jordärtskocka, kantarell, libbsticka, litchi, mango, morötter, mynta, palsternacka, passionsfrukt, stjärnanis, svartvinbär, sötpotatis & vällagrad cheddarost