Sanshopeppar har tydliga toner av citrusfrukter som citron, yuzu och grapefrukt. Den har även en något jordig arom och upplevs ofta som aningen hetare än sichuanpeppar. Sanshopeppar passar bra med både fet fisk och kött och används bland annat i misosoppa.

sanshopeppar-1200x675.jpg

Även sanshopeppar är släkt med den kinesiska sichuanpepparn men har sitt ursprung i Japan. Till skillnad från timutpeppar så skördas sanshopeppar inte som fullmogen utan som grönt bär. Precis som med andra varianter av sichuanpeppar är det bärets skal som används och inte själva bäret. Kryddan har använts länge i främst Japan och kan hittas både malen och hel. Den är inte helt ovanlig att hitta på restaurangbord bredvid salt och vanligt peppar, så att gästen själv kan krydda efter eget tycke. Sanshopeppar används ofta som smaksättare i kryddblandningar och är en given smaksättare till många traditionella rätter som exempelvis yakitori.

Smakpalett - Sansho

Tillsammans med Johan Swahn, doktor i sensorik, har vi på Arla tagit fram en överskådlig smakpalett för sanshopepparn. Syftet är att både professionella och matlagningsintresserade konsumenter enkelt ska kunna se vilka smaker som passar ihop med den här sortens peppar. Vi hoppas att underlaget ska göra det enklare att experimentera med nya trendande ingredienser och hitta nya oväntade smakkombinationer. 

++ = bästa kompisar

+   = kompisar

 

++

Böckling, citronzest, fett kött (fläsk, entrecôte), ingefära, lax, makrill, mandarinskal, morot, muskot, röding & sesam (svart & vit)

+

Chili, kardemumma, kummin, miso, nori, rotselleri & vallmo