Utan pepparn skulle allt sett annorlunda ut. Från att ha varit en exklusiv och eftertraktad krydda har pepparn legat till grunden för två av historiens mest kända upptäcktsresor och idag blivit en stapelvara i världens kök.

pepparplanta-1200x675.jpg

Kryddan som fick Europa att upptäcka världen

Peppartrenden i Romarriket

Under romarrikets glansdagar betraktades peppar som en riktig lyxvara och åtnjöts av den matintresserade överklassen. Bland annat så var det en favoritingrediens hos den romerske gourmanden Marcus Gavius Apicius – som skulle kunna ha varit den första foodien i världen – i vars namn romerska recept publicerats. En genomgång av recepten visar att 80 procent av dem innehåller peppar.

Men kärleken till peppar delades inte av alla i Rom. Plinius den äldre uttryckte på 70-talet efter Kristus e.v.t. sin förvåning över hur populär kryddan blivit trots att den enligt honom inte hade någon positiv egenskap förutom ”en viss hetta”.

Peppar är idag världens vanligaste och mest använda krydda. Men så har det inte alltid varit. Under antiken var pepparn en dyr och eftertraktad handelsvara som transporterades från Indiens djungler till den romerska överklassens matbord. Pepparns höga pris och begärlighet som handelsvara var en bidragande faktor till att européer började söka efter nya och enklare resvägar till Indien. Något som resulterade i Vasco da Gamas upptäckt av sjövägen till Indien och Columbus resa till Amerika. Utan vår kärlek till pepparn skulle världen kanske sett helt annorlunda ut.

Inte bara svart eller vitt

Med peppar menar man oftast klassisk svart- eller vitpeppar. De är inte, som man kan tro, två olika sorters peppar utan helt enkelt samma frukt som behandlats på två olika sätt. Frukten kommer från pepparplantan (Piper nigrum) som är en tropisk klängväxt. Beroende på när man skördar och hur man behandlar frukten kan man få fram inte bara svart- och vitpeppar, utan även grön- och rödpeppar. Den starka smakupplevelsen vi får av peppar kommer från alkaloiden piperin som även sägs öka vårt näringsupptag, stimulera ämnesomsättningen och vara bra för våra tänder.

När vi idag pratar om peppar inkluderar vi oftast ett bredare spektrum av kryddor i begreppet än frukten från pepparplantan. I våra kryddskåp har vi exempelvis kryddpeppar, rosépeppar eller sichuanpeppar som deras namn till trots inte är botaniskt besläktade med pepparplantan. Den gemensamma nämnaren är att de alla producerar likartade smakupplevelser.

Pepparn växer

Peppar har på senare tid inte haft samma trendfaktor som t.ex. chilipeppar eller ingefära, som är andra starka råvaror. Men det är på väg att förändras. Tack vare vår passion för spännande smaker kommer vi fördjupa vår kunskap om det bekanta och samtidigt söka oss till nya bekantskaper som kan ge oss oväntade smakupplevelser  i köket. Vi har valt att titta närmare på tre olika pepparråvaror som vi ser kommer vara extra intressanta under 2019. De är: tellicherry-, timut- och sanshopeppar.