När man tänker på peppar och mejeri tillsammans kanske en klassisk fransk pepparsås är det första som dyker upp i tanken. Men peppar och mejeriprodukter är mer än bara traditionell matlagning, det är en bas för experimentlusta och nya spännande matkreationer.

mejeri-och-peppar-1200x675.jpg

Peppar <3 mejeri

Fetthalten och de över 400 aromer som finns i smör gör att det är en fantastisk smakkompis till olika pepparsorter. Oavsett om man maler, rostar eller blancherar peppar för att förlösa råvarans smakegenskaper hjälper smör till att binda och förhöja pepparns flyktiga aromer. Generellt kan man säga att feta mejeriprodukter förstärker och lyfter aromer hos peppar som i normala fall inte kommer fram, samtidigt som den klassiskt peppriga hettan blir mer balanserad.

Den känsliga peppararomen

Peppar är en känslig krydda. På grund av de flyktiga aromerna bör peppar användas så nymalen som möjligt då aromerna försvinner när de exponeras för luft. Piperin, det starka ämnet i peppar, förändras när det hettas upp över 130°C. Därför bör man ta hänsyn till att upphettad peppar smakar annorlunda än rumstempererad och bidrar med andra egenskaper i matlagningen.

Blommor, grapefrukt och gran

Att rosta Tellicherrypeppar är ett bra sätt att få fram härliga smaknyanser. Om man dessutom kombinerar den rostade pepparn med smör blir det en nästintill magisk smakupplevelse. Den rostade Tellicherryn fungerar även bra med grädde, då en dold blommighet kommer fram.

De övriga två pepparsorterna vi fokuserar på inom Årets Smak, timut- och sanshopeppar, fungerar lite annorlunda än klassisk peppar då de inte tillhör samma släkte. Bägge sorterna fungerar alldeles utmärkt med smör. Smöret gör att grapefruktaromerna hos timutpeppar kommer fram tydligt, medan sanshopepparn visar på oväntade gran- och tallaromer. I kombination med grädde kan beskan hos timutpeppar behöva balanseras med sötma vilket lämpar sig väl till söta rätter, men kan vara svårhanterad i vanlig matlagning.

Egentligen är det experimentlustan det enda som sätter gränser för vad man kan åstadkomma med peppar och mejeriprodukter. Till exempel kombinerade Johan Backéus flera olika pepparsorter, däribland sichuanpeppar, med grädde i sin vinnarrätt från Årets Kock 2017.