Årets Smak 2019 - Hetta

Under året som kommer fördjupar vi vår kunskap om hetta och tar in nya heta trender och råvaror från hela världen.

I arbetet med Årets Smak har vi studerat och analyserat de senaste trenderna. Vi har intervjuat externa experter samt våra egna sensoriker och kockar. Resultatet av arbetet är att vi valt hetta till Årets Smak 2019.

Ett relativt nytt begrepp inom svensk matkultur

Det svenska köket präglas traditionellt av milda smaker med söt-sura inslag som lingon, ättika och inläggningar, men det har alltid funnits ett visst mått av hetta i form av senap och pepparrot, som använts för att accentuera och förhöja smakupplevelsen.

Under de senaste decennierna har vi börjat utforska andra typer av hetta som vi själva upptäckt utomlands, eller som förts hit av människor från andra kulturer som valt att göra Sverige till sitt nya hemland. Idag är thaimat, het indisk curry, sriracha, sambal och kimchi vanliga inslag i den svenska smakpaletten.

Hetta – en stark trend världen över

Den starka trenden har hittills kanske framförallt drivits av det varierade och populära mexikanska köket som gjort att chilisorter som jalapeño, torkad ancho och den rökta varianten chipotle letat sig in i vårt allmänna med-vetande. Men under de senaste åren har vi även fått upp ögonen för andra amerikanska kök som det balanserade peruanska där ají (som chilipeppar också kallas) får rätter som ceviche att blomma upp. Hetta är dock inte begränsad till Amerika.

I de flesta världsdelar är hetta på ett eller annat sätt en naturlig del av det regionala köket. Chilin spreds från Amerika till resten av världen med de europeiska kolonisatörerna, och pepparn – som härstammar från Indien – har sedan antiken varit en uppskattad och dyrbar krydda.

Siffror visar att var femte europé oftare äter stark mat idag än vad de gjorde för fem år sedan. Det finns dock en hel värld av heta smaksättare där ute och 2019 blir året då vi fördjupar och förfinar vår upplevelse av heta smaker.