Vilka är egentligen hjärnorna bakom Årets Smak? Här möter du dem. Cecilia och Viktor verkar inom olika inriktningar av gastronomin men har en sak gemensamt: de ligger i absolut framkant inom sina respektive fält.

Cecilia Andersson

arets-smak-kreatorer-cecilia-1200x675.jpg

Upplevelserna på det lokala bageriet i Katrineholm öppnade en hel värld av smaker för Cecilia. Det var på samma konditori som hon tog sina första steg mot att bli en av Sveriges främsta konditorer. 2012 vann hon utmärkelsen Årets Konditor och idag är hon chefskonditor på Vår Gård Saltsjöbaden.

”När jag var 24 år tog jag mitt gesällbrev. Under praktiken var jag på Tössebageriet och där fick jag smaka en bakelse som hade en brownie-liknande chokladbotten med lager av kola och valnötter toppat med en chokladmousse. Jag hade aldrig tidigare smakat något som var så välgjort. Jag blev helt mållös.”

Cecilias recept

 

Viktor Westerlind

arets-smak-kreatorer-viktor-1200x675.jpg

Viktor har smak i generna. Med många hushållslärare i släkten och en matintresserad pappa fick han tidigt aptit på matlagning. Passion för matlagning och talang för smak gjorde att Viktor som tjugofemåring vann Årets Kock 2009 och 2012 var med och vann OS i matlagning med det svenska kocklandslaget. Idag arbetar han på Frantzén, Sveriges enda trestjärniga restaurang.

”Mitt starkaste smakminne kommer från en resa till Hong Kong. Jag åt en superenkel nudelgryta med fläsk, räkbuljong, ingefära och sichuanpeppar. En kombination som känns fel men som var riktigt bra! Den inspirerade mig enormt.”

Viktors rätter