Pasilla de Oaxaca har en djup, rökig och sammansatt smak. Styrkan är ren och skarp utan att vara överväldigande. Den här chilin är hälften så stark som en chipotle men dubbelt så rökig.

pasilla-de-oaxaca-1200x675.jpg

Oaxaca är en av Mexikos sydligaste stater och kännetecknas av sin bergiga terräng och dramatiska kust. Det är här som Pasilla de Oaxaca framställs. Pasilla är den torkade varianten av Chilacachilin, men det är bara Pasilla från Oaxaca som får kallas för just Pasilla de Oaxaca. Varianten är fortfarande rätt ovanlig utanför Mexiko och odlas småskaligt på hög höjd av mexikaner.

Chilin är torkad och rökt med en stor fruktig och komplex smak. Vid skörden säljs de bästa och största frukterna från den första skörden lokalt. De som bli kvar torkas först på plantan och röks sedan under ett par dagar över en speciell ugn som används av de lokala bönderna.

Pasilla de Oaxaca har ett brett användningsområde och används oftast hel som smaksättare i olika maträtter, traditionellt i mexikanska moles men kan även användas i soppor, grytor eller som riven krydda i t.ex. sallader eller marinader.

Smakpalett - Pasilla de Oaxaca

Tillsammans med Johan Swahn, doktor i sensorik, har vi på Arla tagit fram en överskådlig smakpalett för Pasilla de Oaxaca-chilin. Syftet är att både professionella och matlagningsintresserade konsumenter enkelt ska kunna se vilka smaker som passar ihop med just den här peppartypen. Vi hoppas att underlaget ska göra det enklare att experimentera med nya trendande ingredienser och hitta nya oväntade smakkombinationer. 

++ = bästa kompisar

+   = kompisar

 

++

Kaffe, butternut squash, kålrabbi, röd paprika, färskost

+

Mango, bönor (svarta, pinto, kidney), emmentaler, vällagrad cheddar, tomat, kakao, kummin, soja, rostat bröd, jordgubbar, mörk choklad, vodka