Hatchchilin är en relativt mild chili och har en smörig och rökig ton. Dessa smakegenskaper har gjort den till en folkfavorit som produceras under en begränsad tid men äts året om.  

hatch-chili-1200x675.jpg

Hatchchilin är en regional variant av den gröna chilin som odlas i New Mexico, en delstat i USA. Som man kan höra på namnet får den här chilin sin unika karaktär från dalen Hatch i statens södra delar nära gränsen till Mexiko och anses vara den bästa. Terroir är en vin-
term som används för att beskriva hur jorden där druvor odlas påverkar det färdiga vinets smakegenskaper.

Samma term kan användas när det kommer till chili. Just terroir är något som det har börjat pratas mer om inom chilikretsar de senaste åren och där Hatch kanske är det bästa exemplet på detta. Hettan kan variera från runt 1000 Scoville upp till 8000 (lite starkare än en Jalapeño) vilket beror på att hatchchili kan avse mer än en sorts chili.

Chilin som produceras i den här regionen har fått en stark fanbase över hela USA och betraktas lite som en finsmakarchili. Vissa hävdar att den får en särskild smörig och rökig ton som gör den unik. Hatchchili skördas under sex veckor i augusti och september och fryses sedan ofta in för att användas som smaksättare under hela året. I USA kan man idag hitta allt från chips till korvar och nötter smaksatta med den här eftertraktade chilin.

Smakpalett - Hatchchili

Tillsammans med Johan Swahn, doktor i sensorik, har vi på Arla tagit fram en överskådlig smakpalett för Hatchchili. Syftet är att både professionella och matlagningsintresserade konsumenter enkelt ska kunna se vilka smaker som passar ihop med just den här peppartypen. Vi hoppas att underlaget ska göra det enklare att experimentera med nya trendande ingredienser och hitta nya oväntade smakkombinationer. 

++ = bästa kompisar

+   = kompisar

 

++

Mild ost, kummin, fisk, kött, skaldjur, ananas, äpple, koriander, ingefära

+

Kyckling, avokado, persika, majs