Egentligen är det väldigt få av oss svenskar som smakat äkta wasabi, vilken är stark, söt och aromrik. Även om den sällan kombineras med mejeriprodukter så passar de väldigt bra ihop.

listbild-wasabi-1200x675.jpg

Wasabi kallas ofta för japansk pepparrot men trots det är den inte en slags pepparrot utan en del av en helt annan art. Även om många av oss blivit serverade en grön pasta som presenterats som wasabi är det få som smakat den äkta varan. Den äkta wasabin är nämligen extremt svårodlad på grund av att den, i sitt vilda tillstånd, växer i strömmar och vattendrag. Dessutom drabbas den lätt av sjukdomar vilket gör att priset på äkta wasabi är alldeles för högt för att vanliga sushirestauranger skulle ha råd att servera den. Substitutet som vi får till våra sushibitar görs av dess två smakkompisar i Årets Smak; det är nämligen en blandning av pepparrot och senap som färgas med grön karamellfärg.

Den äkta wasabin innehåller samma typer av senapsoljor som pepparrot men i flera varianter och i högre koncentration. Det gör att den smakar starkare och sötare. Smaken upplevs främst i näsan snarare än på tungan. Även om den i japan sällan kombineras med mejeriprodukter kan den på samma sätt som pepparroten med fördel kombineras med mejeri. I exempelvis USA kan man få halstrad tonfisk över vilken ett wasabismör får smälta. Den extra hettan passar också bra med syrliga smaker vilket gör att syrade mejeriprodukter passar extra bra med just wasabi.