Sedan början av 1900-talet har vi svenskar haft senap på korven. Men senapen gör sig ännu bättre i olika former av såser eftersom mejeriprodukter som smör och grädde mildrar en starka och ibland bittra smaken.

listbild-senap-1200x675.jpg

Det vi egentligen menar när vi säger senap i dagligt tal är en produkt gjord på senapsfrön från en eller flera senapsväxter som blandas med ättika salt och socker. Senapsfrön används också i inläggningar och som smaksättare i olika typer av såser och dressingar.

I Sverige blev senapen populär under 1900-talet och särskilt på 1950-talet i takt med att varmkorv med bröd tog landet med storm. Även senap passar väldigt bra med mejeri och dess popularitet i olika former av såser vittnar om detta. Fettet i t.ex. smör och grädde hjälper till att mildra senapens starka och ibland bittra toner.

Vita senapsfrön är något söta och mildare i smaken medan bruna är bittra med skarp smak och hetta. När senapsfrön steks utvecklas nötiga toner, vinägerarom med undertoner av sandelträ, mossa och svavel. Senap delar vissa biokemiska beståndsdelar med bland annat kapris och papaya. Därför passar de mycket bra med just dem.