Pepparrot, som har odlats och konsumerats i Sverige i århundraden, har en självklar plats i vårt kök. Med dess skarpa smak passar pepparroten ypperligt ihop med mejeriprodukter men också äpple, jordnötter och skaldjur. 

listbild-pepparrot-1200x675.jpg

I Sverige har vi odlat pepparrot sedan medeltiden. Även om den från början främst användes som medicinalväxt blev den snart populär som smaksättare. Till skillnad från de flesta andra grödor har den kommersiella odlingen varit begränsad till främst två orter i Sverige: Enköping och Fjärås. Enköping kallades länge för Pepparrotsstaden. Sedan början av 1900-talet odlas pepparrot enbart i området runt Fjärås som än idag står för odlingen av svensk pepparrot.

Pepparrot är bästa kompis med mejeriprodukter och återfinns i flera klassiska svenska rätter. Färskriven tillsammans med skirat smör är den en härligt fräsch kombination till kokt fisk och färskpotatis. Ihopvispad med grädde och crème fraîche blir den en pikant kontrast till rökt kött eller fisk. Det som ger pepparrot dess unika smak är en senapsoljeglykosid som frigörs när roten rivs, skärs eller krossas. Pepparrot gör sig bäst färsk då senapsoljan är flyktig.