Yoghurt- och vaniljmousse med rabarber, grön kardemumma,  citron och brynt smör

Yoghurt- och vaniljmousse med rabarber, grön kardemumma, citron och brynt smör

Gör så här

Mandelbotten med citron:

1. Lägg mandelmassan i maskin med vinge. Montera ner smöret i mandelmassan. Tillsätt ägg lite i taget och citronskal.

2. Stryk ut 1,5 cm tjockt i en form med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 180° ca 15 min. Låt svalna. Stansa ut bitar lite mindre än formen som moussen gjuts i.

Rabarberkompott med grön kardemumma:

1. Blanda socker med pektin. Tärna rabarbern och koka med sockerblandningen, glykos och kardemumma tills rabarbern mjuknat. Lös upp citronsyran med lite vatten och rör ner i kompotten.

2. Häll ut 1,5 cm tjockt i en form och frys. Stansa ut bitar lite mindre än formen som moussen gjuts i.

Havrekrisp:

1. Blanda smör, havregryn, socker, bikarbonat och salt. Strö blandningen på plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 180° ca 15 min. Låt svalna.

2. Smält chokladen och blanda med praliné och havresmulorna.

Yoghurt- och vaniljmousse:

1. Blanda yoghurt, socker och vaniljfrön. Värm en del av blandningen i en kastrull och smält ner urkramade gelatinblad. Blanda ner i resten av yoghurtblandningen och vänd ner lättvispad grädde.

2. Fyll moussen till hälften i silikonformar. Strö över havrekrisp och tryck ner en bit rabarberkompott och en mandelbotten, frys.

Glaze:

1. Koka upp mjölk, grädde, glykos, socker och vaniljfrön. Slå över chokladen och tillsätt urkramade gelatinblad, mixa slätt.

2. Ta den frysta moussen ur formarna och glasera när glazen är 30°.

Rabarberrullar:

1. Koka en sockerlag på socker, vatten, citronverbena och citronsaft, låt svalna.

2. Skär rabarbern i 10 cm långa stavar och hyvla i 1,5 mm tunna remsor. Vakuumpacka rabarberremsorna med sockerlagen. Låt dra över natten, men inte längre.

3. Låt rabarberremsorna rinna av, rulla ihop och dekorera moussen vid servering.

Citronkräm med brynt smör:

1. Bryn smöret. Blanda äggula, citronsaft och socker i en kastrull. Tillsätt det brynta smöret och värm till 84° under omrörning.

Rabarbersorbet:

1. Koka upp socker, vatten, glykos och dextrose till sockerlagen, låt svalna.

2. Mixa sockerlagen med ingredienserna till sorbeten. Sila och kör i glassmaskin.

Montering:

Spritsa citronkrämen på den glaserade moussen och dekorera med rabarberrullar, chokladplatta, rabarbersorbet, citronverbena samt efter eget tycke.

Källa: Kalle Bengtsson Årets konditor 2017

  • Fett
    52,55 g
  • Kolhydrater
    71,84 g
  • Protein
    9,53 g
  • Energi (kJ)
    3350,12 kJ
  • Energi (kcal)
    807,34 kcal

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen