Soppa på räkor med kolja, picklade morötter, svartkål, dillolja och vitlöksstekt levain

Soppa på räkor med kolja, picklade morötter, svartkål, dillolja och vitlöksstekt levain

Gör så här

1. Blanda vatten och salt till en lag. Skär koljan i bitar à 35 g och lägg i lagen, rimma i 10 min. Låt fisken rinna av på papper. Skala räkorna och spara skalen till soppan. Baka fisken i ugn på 100° till en innertemperatur på 42°.

2. Lägg räkskalen, tomatpuré, lök och morötter på en plåt. Rosta i ugn på 200° ca 12 min. Häll allt det rostade i en kastrull och tillsätt vatten, vitpeppar och dillfrön. Sjud ca 40 min, ta från värmen och låt dra ytligare 30 min. Sila och reducera till hälften. Häll i grädden och koka ihop, smaka av med salt.

3. Skala morötterna och skär i små bitar. Koka upp vatten, socker och ättika. Lägg i morötterna och låt sjuda ca 15 min. Ta från värmen och lägg i dillkvistarna. Låt morötterna svalna i lagen.

4. Koka upp en kastrull med rikligt med vatten. Plocka svartkålen till dilloljan från stammen och lägg i det kokande vattnet och koka i 30 sek. Häll av kålen och spola den med kallt vatten. Krama all vätska ur kålen när den har svalnat. Värm matoljan till 60°. Lägg dillen och svartkålen i en kannmixer och slå på den varma oljan. Mixa oljan ca 5 min på full fart. Sila oljan och låt svalna innan servering.

5. Plocka svartkålen från stammen. Värm olja i en panna och stek kålen krispig. Tillsätt smöret och låt det brynas. Låt kålen rinna av på papper och salta.

6. Riv brödet i små bitar. Värm oljan i en stekpanna och lägg i brödet. Stek brödet tills det börjar få fin färg. Lägg i smöret och vitlöken och sänk värmen. Ta från värmen när smöret smält och börjat bubbla och låt brödet rinna av på papper. Smaka av med salt vid servering.

7. Servera koljan med morötter, räkor och svartkål i tallrikar. Häll i soppan och ringla över oljan. Toppa med vitlöksstekt levain.

Källa: Thomas Sjögren Årets kock 2015

  • Fett
    110 g
  • Kolhydrater
    41,44 g
  • Protein
    59,88 g
  • Energi (kJ)
    5792,2 kJ
  • Energi (kcal)
    1395,76 kcal

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen