Smör- och örtbakad rödspättafilé med citronkokt purjolök, sallad på pepparrot, picklad fänkål, örter och räkor

Smör- och örtbakad rödspättafilé med citronkokt purjolök, sallad på pepparrot, picklad fänkål, örter och räkor

Gör så här

1. Lägg dill, körvel, panko och citronskal i en mixer. Häll på smöret och mixa fint. Bred ut smöret mellan två bakplåtspapper och lägg i frysen. Portionera spättan i högar om 160 g, salta. Skär det frysta smöret i samma form som fisken och lägg på högarna. Baka i ugn på 120° till en innertemperatur på 42°.

2. Koka upp vatten, socker och ättika. Hyvla fänkålen tunt på mandolin och lägg i lagen. Låt stå ca 2 tim. Plocka örterna och blanda med riven pepparrot och väl avrunnen fänkål. Skala räkorna och blanda i salladen.

3. Skölj purjolöken noga och skär i ca 10 cm bitar. Värm smöret i en kastrull med citronskal och saft. Smaka av med salt och peppar. Lägg purjolöken och citronsmöret i vacpåse och förslut. Ånga i ugn eller koka försiktigt i 1 tim. Lyft upp purjolöken och sila smöret. Värm smöret och smaka av med salt.  Värm purjolöken i ugn på 120°.

4. Servera den smör- och örtbakade spättan med citronkokt purjolök, smör- och citronsås, sallad på pepparrot, picklad fänkål, örter och räkor samt ev kokt potatis.

Källa: Thomas Sjögren Årets kock 2015

  • Fett
    85,55 g
  • Kolhydrater
    54,42 g
  • Protein
    47,17 g
  • Energi (kJ)
    4924,54 kJ
  • Energi (kcal)
    1190,41 kcal

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen