Mandelbakad sej med örtsås

Mandelbakad sej med örtsås

Gör så här

1. Mixa mandel till mjöl tillsammans med ströbröd. Blanda med smör och ägg, salta och peppra. Klä brödformar med plastfolie och fyll med mandelsmöret ända upp. Täck med plastfilm och ställ i kylen att stelna (Vid 10 port. kavla ut mellan plastfilm och lägg i kyl att stelna).
2. Skär fisken till portionsstorlek 125 g, vik dem med den vitaste sidan uppåt och ändarna dolda under, salta lite. Stjälp upp mandelsmöret och skär tunna skivor, lägg en skiva på varje fiskportion. Baka i ugn 170° ca 10 min till 50° i kärntemp.
3. Fräs lök mjuk i lite av smöret. Häll på grädde, resten av smöret och crème fraiche. Låt koka upp. Skumma av och vispa ihop om den ser sprucken ut. Ta en del av såsen och mixa med spenat. Blanda med resten av såsen. Smaka av med salt, peppar och lite dijonsenap. Värm till just under kokpunkten.
4. Servera fisken med såsen och smakrika rostade rotfrukter.

Serveringsportion: ca 240 g, 200 g rostad potatis/rotfrukter
Källa: Arla Köket Fisk

Mandeltäcket skyddar fisken mot att torka ut under varmhållningen precis som färdigmatfabrikanterna har räknat ut men det smakar självklart mycket godast när du gör den själv. Gör gärna mandelmixen dagen innan serveringen.
Använd färsk fisk, på bilden är det sejfilé men det går fint med alla fiskfiléer.

En härligt grön och örtstinn sås kan man nästan servera till vad som helst.
Den här är väldigt lättlagad om du har en stor blender.Mixa länge så färgen blir jämt grön och inte vit med gröna prickar.Eventuellt får du mixa i omgångar beroende på hur många portioner du lagar. Tips! Mixa ner örterna och spenaten i såsen så sent som möjligt för bästa färg, klorofyllen mattas av och tappar sakta sin färg när den hålls varm.

 • Fett
  56,13 g
 • Kolhydrater
  42,01 g
 • Protein
  35,82 g
 • Energi (kJ)
  3428,95 kJ
 • Energi (kcal)
  828,13 kcal

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen