Majskyckling med persiljerot, svartrot, svart trumpetsvamp, krämig cherrypotatis och smörig fond

Majskyckling med persiljerot, svartrot, svart trumpetsvamp, krämig cherrypotatis och smörig fond

Gör så här

1.Stycka kycklingen med bröstköttet kvar på bröstbenet, spara kycklinglåren till ett annat tillfälle. Dela skroven i mindre bitar.

2.Bryn brösten i skirat smör, salt och peppra. Tillaga kycklingen i ugn, 130° till en innertemperatur på 62°. Ta ut och vila.

3.Bryn kycklingskroven i smör i stekpanna. Bryn persiljerötterna i lök i smör i en stor och låg tjockbottnad gryta. Lägg över de brynta kycklingskriven i grytan. Skala citronena med kniv (bara det gula). Skär sedan bort allt det vita på citronen. Tillsätt det gula skalet och citronköttet i grytan. Häll på vin och buljong och sedan vatten så att det precis täcker. Tillsätt persilja och koka upp. Skumma av och  sjud ca 15 min. Sila och koka ihop fonden till angenäm smak och montera i ett par klickar rumstenperatur osaltat smör. Smaka av med salt och peppar och en nypa salt. Håll fonden varm till serveringen.

4.Koka potatisen mjuk och låt ånga av. Koka persiljerötterna mjuka i mjölken. Mixa rötter släta med lite av mjölken de kokat i. Fräs potatisarna i lite smör och tillsätt purén. Smaka av med salt och peppar.

5.Stek svampen i smör med vitlök. Dela svartrötterna i ca 12 cm långa bitar och råstek i smör. Dela persiljerötterna i kvartar och koka i lättsaltat vatten. Koka morötterna i lättsaltat vatten. Fräs upp alla grönsakerna i smör och tillsätt salladslöken. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering
Lägg upp grönsakerna med majskycklingbröstet, svampen och skeda över fond. Garnera med broccoliblommor. Servera den krämiga potatisen toppad med gräslök à part.

Källa: Rikard Nilsson, Årets Kock 1991

 • Fett
  71,91 g
 • Kolhydrater
  64,89 g
 • Protein
  104,64 g
 • Energi (kJ)
  5621,51 kJ
 • Energi (kcal)
  1344,76 kcal

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen