Karamelliserad chokladmousse med äpple, hasselnöt, färskostskum och ört- och äppelsorbet

Karamelliserad chokladmousse med äpple, hasselnöt, färskostskum och ört- och äppelsorbet

Gör så här

Chokladmousse:

1. Värm mjölk, äggula, socker och salt till 84° under omrörning. Häll över chokladen och tillsätt urkramade gelatinblad, mixa slätt. Låt svalna till 35°.

2. Vänd ner lättvispad grädde i chokladen, fyll i små runda silikonformar och frys.

Glaze:

1. Koka upp mjölk, grädde, glykos och socker. Slå det över chokladen och tillsätt urkramade gelatinblad, mixa slätt.

2. Ta de frysta mousserna ur formarna och glasera när glazen är 30°.

Hasselnötskaka:

1. Smält smöret. Vispa samman övriga ingredienser och tillsätt det smälta smöret sist.

2. Bred ut 1,5 cm tjockt i en form med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 180° ca 10 min. Låt svalna och stansa ut rundlar, 10 cm i diameter.

Äppelterrin:

1. Skala och tärna äpplena. Karamellisera sockret till en mörk karamell. Tillsätt äppeltärningarna, citronsaft och ingefärssaft. Koka tills karamellen har löst sig. Ta från värmen och tillsätt urkramat gelatinblad. Fyll i små silikonformar och kyl.

Ört- och äppelsorbet:

1. Koka upp socker, glykos och vatten till sockerlagen. Tillsätt urkramat gelatinblad och låt svalna.

2. Blanda vatten, äpple, örter och citronsaft med sockerlagen. Fyll i pacojet-behållare, frys och kör sedan i maskinen.

Färskostskum:

1. Mixa allt, ladda i sifon med 2 patroner och kyl.

Marinerat äpple:

1. Skär äpplena i 2 mm tunna skivor och lägg i vacpåse. Lös upp sockret med citronsaften, häll på äpplena och vakuumpacka. Låt dra ca 1 tim.

2. Låt äppelskivorna rinna av innan de läggs på desserten.

Montering:

Lägg äppelterrinen, den glaserade chokladmoussen och ört- och äppelsorbeten på hasselnötskakan och klä in med chokladband. Sifonera på färskostskummet och dekorera med marinerat äpple, hasselnötter, flarn, harsyra och tagetes.

Källa: Kalle Bengtsson Årets konditor 2017

  • Fett
    41,58 g
  • Kolhydrater
    110,7 g
  • Protein
    9,94 g
  • Energi (kJ)
    3572,53 kJ
  • Energi (kcal)
    860,58 kcal

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen