Fiskfärsbiff med Sandefjordssmör samt potatis-och palsternacksmos

Fiskfärsbiff med Sandefjordssmör samt potatis-och palsternacksmos

Gör så här

1. Blanda ströbröd, grädde och mjölk. Fräs lök i smör så att den blir mjuk utan att få färg. Rör i farinsocker och låt svalna. Mixa ansjovis med sitt spad till fin puré. Blanda fiskfärs med ströbrödsfräset och ägg snabbt. Arbeta inte smeten för länge. Krydda med ansjovispuré, tabasco, salt och peppar. Gör ett stekprov och justera om det behövs.Forma biffar á 135 g. Stek i smör tills de fått en vacker yta, lägg på bleck och efterstek i ugn på 125° till 55° i kärntemperatur.
2. Koka upp grädde, smör och crème fraiche till Sandefjordsmöret. Skumma av och vispa ihop om den ser sprucken ut. Mixa. Smaka av med kaviar och peppar och ställ åt sidan. Tillsätt gräslök precis innan servering.
3. Koka potatis och palsternacka, var för sig, helt mjuka. Värm gräddmjölken. Puréa rotfrukterna, häll på gräddmjölk och vispa luftigt. Montera med smör och smaka av med salt, peppar, socker och muskot.

Serveringsportion ca 400 g
Källa: Arla Köket Fisk


Rätten är ett roligt alternativ till hel fisk. Fiskfärs är ofta prisvärd så du kan kosta på dig den här lite dyrare såsen. Såsen är Sandefjordsmör som kryddas med Kalles Kaviar. Den är både god och fet, så du ska inte ta för mycket.
Sandefjordsmör är väldigt lätt att variera. Prova att byta ut kaviar mot riven pepparrot och/eller röd stenbitsrom, grovt hackade räkor och dill, alternativt finhackad rödlök och ansjovisspad. Men det går även bra att mixa den med örter och rivet citronskal.

Tips!
Efter lite övning blir detta det snabbaste och säkraste sättet: Väg upp fiskfärsen i 135 – 140 grams bollar. Lägg dem direkt i bleck, helst med låg kant, och stämpla bollarna med en hamburgerpress. Baka av dem råa i ugnen i 90°C med 10% luftfuktighet (om du har en combiugn) tills de håller 55°C i kärntemperatur. Detta kan du göra dagen innan. Kyl då ner dem och fortsätt som nedan nästa dag. Stek dem i smör/olja på båda sidor så de får en fin, brynt yta.
På det här sättet har du bättre kontroll över beredningen och den ganska lösa färsen blir lättare att handskas med. Om det råkar bli lite för många portioner kan du med fördel frysa in de ännu inte stekta biffarna.


 • Fett
  66,86 g
 • Kolhydrater
  40,79 g
 • Protein
  22,88 g
 • Energi (kJ)
  3582,11 kJ
 • Energi (kcal)
  866,47 kcal

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen