Hela världens skolmat.

Upptäck skolmat från hela världen!

Upptäck skolmat från hela världen!

I Sverige är det en självklarhet med skolmat, men i många andra länder ser situationen annorlunda ut. Det är inte bara vad vi äter som skiljer sig åt, utan också hur matsalarna fungerar och vem som betalar. Upptäck vårt undervisningsmaterial med globalt fokus samt våra tio goda recept från olika länder.

Material – "Hela världens skolmat"

Vi har tagit fram ett pedagogiskt material med fokus på skolmat i Sverige och runt om i världen. Med hjälp av diskussionsfrågor, kreativa övningar och språkquiz får eleverna lära sig om hälsa, miljö och geografi. Materialet finns i tre olika nivåer, anpassade för F–åk 9.

Ladda ner kompendiet.

Skolmjölk i andra länder

I länder där det är brist på mat är skolmjölken en livsviktig näringskälla. Den innehåller nämligen 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. En rapport från FN-organet FAO, visar att den största konkurrenten till mjölken är juice och läsk.

En av anledningarna till detta är att läsktillverkarna har stora resurser för att marknadsföra sina produkter. Dessutom tjänar man mer pengar på läsk, vilket gör att skolmatsalar som drivs med vinstintresse hellre serverar det istället för mjölk.

För att lyfta fram mjölkens fördelar har FN därför infört Skolmjölkens dag som firas den sista onsdagen i september varje år.

Arla sponsrar slumområdeskola i Bangladesh

Arla sponsrar slumområdeskola i Bangladesh

I Bangladesh är undernäring ett stort problem, särskilt hos barn. För att motverka detta sponsrar Arla, sedan flera år tillbaka, en skola i ett av de största slumområdena i Dhaka. Skolans fattiga barn serveras varje dag en ordentlig skollunch och ett glas mjölk. Måltiden består ofta av traditionell bangladeshisk mat som ris med grönsaker, linser och kött- eller fiskcurry.

Inspiration: laga mat från hela världen!

Inspireras av främmande smaker och upptäck nya favoriträtter från skolmatsalar runt om i världen. Här hittar du tio färgstarka lunchbrickor med mat från tio olika länder. Varje land har ett eget recept, framtaget av våra kockar och anpassat för skolkök. Trevlig resa & smaklig måltid!

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00


020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen