Arlas satsning på ungdomars hälsa

Frukost i skolan – ny Arla-satsning

Frukost i skolan – ny Arla-satsning

Studier visar att barn som inte äter frukost har svårare att koncentrera sig i skolan. Det vill Arla göra något åt och har därför startat ett pilotprojekt tillsammans med Botkyrka kommun – i syfte att ge alla elever en bättre start på skoldagen.

Många barn och unga börjar skoldagen på tom mage. Botkyrkapiloten syftar till att tillsammans med skolpersonalen studera effekterna av att starta skoldagen med frukost och vilken påverkan det har i klassrummet och för elevernas välmående.

– Vi på Arla vill bli bättre på att förstå varför man inte äter frukost men också öka kunskapen om barn och ungas förhållande till mat, berättar Maja Nordström, livsmedelsagronom på Arla. 

Fakta

Studien leds och bekostas av Arla Sverige och sker i tätt samarbete med skolförvaltningen i Botkyrka och ansvariga rektorer. Resultatet av piloten kommer sedan att kommuniceras gemensamt av Arla och Botkyrka kommun.

Det ingår i frukostpaketet

  • En portionsprodukt, t.ex. en Yoggi® yalla!
  • En ostmacka
  • En frukt

Laktosfria, veganska och glutenfria alternativ finns också

Frukosten påverkar lärandet

Att hoppa över frukosten har visat sig kunna ge värre konsekvenser än en kurrande mage på förmiddagen.

I Folkhälsomyndighetens senaste rapport om skolbarns hälsovanor i Sverige framgår att andelen 15-åriga flickor som aldrig äter frukost till vardags ökar.

Men att hoppa över frukosten har visat sig kunna ge värre konsekvenser än en kurrande mage på förmiddagen. Internationella studier visar nämligen att barn som äter frukost lyckas bättre i skolan.

Flera studier har tittat på sambandet mellan elevers frukostvanor, deras hälsa samt studieresultat, men det saknas fortfarande övergripande sammanfattningar som tittar på hela bilden. Det vill Arla göra något åt och gör därför tillsammans med Linköpings universitet en vetenskaplig sammanställning.

Maja Nordström är hälsospecialist på Arla.
Maja Nordström är hälsospecialist på Arla.

I klassrummet, inte i matsalen

Under studien kommer Arla att sponsra Tunaskolan och Grindtorpsskolan i Botkyrka med frukost fem dagar i veckan. Frukosten serveras i samband med första lektionen varje dag – men inte i matsalen. Och det finns en god anledning till det, förklarar Maja Nordström.

– Den som inte äter frukost proioriterar annat på morgonen och sannolikheten att de ska förväntas komma tidigare till skolan för att äta frukost i matsalen är liten. Om man däremot serverar frukost i klassrummet under första lektionen når man alla elever, säger Maja Nordström.

Frukost i skolan för mer jämlik skolgång

Vår förhoppning är att frukosten ska göra att eleverna orkar lära sig mer och att klassrumsmiljön ska bli lugnare.

Studien pågick mellan 5 februari och 4 maj 2018 och kommer att utvärderas med hjälp av mätinstitutet Kantar SIFO. Förhoppningarna på studien är många, berättar hon.

– Vi ser att en bra frukost ger bra förutsättningar att klara skoldagen på bästa sätt och med Botkyrka-piloten vill vi testa hur frukost i klassrummet fungerar. Vår förhoppning är att frukosten ska göra att eleverna orkar lära sig mer och att klassrumsmiljön ska bli lugnare, avslutar Maja Nordström.

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen