Andreas Hedlund

Tre tips för att lyckas med såsen med syrad grädde

Tre tips för att lyckas med såsen med syrad grädde

För att lyckas med en sås gäller det att hitta en bra balans mellan sälta, sötma och syra. Mästerkocken Andreas Hedlund som driver Villa Wera, tipsar om hur du lyckas med såsen och utmanar gästernas smaklökar med Arla Köket® Syrad grädde.

syra, citron

1. Låt oss börja med syra

Syra gör maten friskare, den förändrar smakupplevelsen och ökar salivproduktionen. Att få rätt syrlighet i feta och söta rätter är viktigt, eftersom de annars lätt blir lite väl mäktiga. De vanligaste sätten att höja syran är att tillföra till exempel ättika, citron, lime, vinäger, vitt eller rött vin. Tomatpuré tillför syra men även sötma. Syrade mejeriprodukter såsom crème fraiche och yoghurt ger även lite tjockare konsistens. Här erbjuder Arlas syrade grädde en genväg till den perfekt syran.

sötma, honung

2. Motsatsen till syra är sötma

Sötma behövs för att balansera syra och sälta på ett bra sätt. Dessutom gör sötma att aromerna blir lite fylligare. Var försiktig med sötman och börja med någon tesked av exempelvis socker, honung, bärgelé, koncentrerad svartvinbärssaft, balsamvinäger, portvin eller en söt sherry.

salt, sälta

3. Rätt nivå på sältan

En bra regel är att börja med att jämna ut surt och sött i din sås och sedan avsluta med att salta och peppra. Minskar man på saltet i maten så får man öka syran istället eftersom syra förhöjer upplevelsen av sälta. Smaka dig fram och du kommer att lyckas.

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen