Matsvinn

Tips för mindre svinn – och mer lönsamhet!

Tips för mindre svinn – och mer lönsamhet!

Sommaren är en tid då många önskar lätt och fräsch mat med fokus på goda råvaror och bra näring. Genom smarta produktval går det enkelt att skapa rätter med mycket smak och lite svinn.

Smarta val minskar svinnet

Med ett mindre antal råvaror som bas kan du enkelt minska onödigt svinn. Genom att hitta en röd tråd för hur samma produkt kan användas på flera olika ställen i matlagningen går det också att öka lönsamheten. Exempelvis är färskost en produkt med många möjligheter och stort användningsområde. Den kan enkelt användas som pålägg på mackor eller i desserter som cheesecake och mousse. 

Räkna på lagervärde och köksprocent

När folk i branschen berättar om sitt yrkesval handlar det ofta om den kreativa delen. Mer sällan hörs inspirerande berättelser om att räkna på lagervärde och köksprocent – det vill Arla ändra på.

Lotta Bäckman, Arla
Lotta Bäckman, Arla

– Vi ser köksekonomi som en viktig del av vårt erbjudande. Till exempel delar vi nu in våra recept i kostnadsnivåer så att man lättare ser vilken typ av verksamhet de passar för, berättar Lotta Bäckman, kock på Arla.

Under året kommer Arla att ta fram en digital snabbkurs i köksekonomi. Tanken är att man genom kursen ska få koll på hur man räknar på arbetskostnad, snittnota, råvaruprocent och andra nyckeltal.

Alla säljare och övriga medarbetare inom foodservice har dessutom fått utbildning i köksekonomi. Kursledare för detta var förutom Lotta Bäckman även Andreas Hedlund, Årets Kock 2002, som i dag driver Villa Wera.

– Kan man sin köksekonomi kan man ta bättre kommando över verksamheten och förutse hur saker kommer att gå, säger Andreas Hedlund.

Han har tränat upp siffertänket både i Grythyttan och när han gick en kurs i intäktsoptimering.

– Jag tror ingen av oss lever i en verklighet där vi kan strunta i lönsamheten. Räkneprincipen är dessutom den samma, det är bara olika siffror man stoppar in, säger han. 

Andreas Hedlund

Fem tips för ökad lönsamhet

  1. Se över råvarornas kostnader och säkra att du tar rätt betalt.
  2. Bli medveten om personalprocenten och hur mycket arbetstid de olika momenten tar. Går det att minska tidskrävande arbetsuppgifter?
  3. Låt menyn innehålla en bra mix av olika krävande rätter. Exempelvis är en osttallrik något du kan ta mycket betalt för men som inte kräver så mycket arbete.
  4. Några rätter bör ha en lägre råvarukostnad och ge stor vinst. Dessa kan kompletteras med dyrare alternativ som kanske går jämnt ut.
  5. Se över dina kostnader och intäkter för att identifiera var du kan spara pengar och var personalen ska lägga sin arbetskraft för att du ska få mest effekt.

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen