Överraska med Kalle Bengtssons söta gottebord

Överraska med Kalle Bengtssons söta gottebord

Överraska med Kalle Bengtssons söta gottebord

kalle-bengtsson-1200x675.jpg

Kalle utgår alltid från vad gästerna förväntar sig. Många vill ha klassikerna, men tar det som ser fräschast ut. Alla har olika smak, därför är det viktigt med variation.

Kalle Bengtsson - Årets Konditor 2017

Bor: Göteborg

Jobbar: Gothia Tower halvtid, driver Kalle Konditor, är medlem i Kocklandslaget

Specialitet: Choklad

Bästa tips: Ett bra dessert- och gottebord handlar också om variation i texturer

Hur skapar man ett gottebord för gästernas alla sinnen?

­– Det ska finnas något både för barn och vuxna. Det är extremt viktigt vid serveringen att det ser rent och snyggt ut. Dukningen och uppbyggnaden av borden hjälper också till. Tänk efter hur länge allt ska stå framme. Vi har kylplattor under duken för glass och känsliga krämer och mycket marmor och granit som leder kyla.

Vad är populärast?

– Många vill ha klassikerna, men tar det som ser fräschast ut på dessertbordet. Efter julmaten känner man sig tung och mätt, så det ska finnas desserter med mycket frukt, bär och tydliga smaker. Sedan slinker alltid godiset ner till kaffet.

Beskriv upplägget på ditt dessert- och gottebord!

– Ett bra dessert- och gottebord handlar också om variation i texturer. Det ska vara crunchigt, krämigt, kallt och varmt, men även skillnader i form, färg och smak. Min egen favorit är nötter, för jag gillar texturen. På mitt julbord finns alltid desserter med mycket nötter och såklart hemgjort godis.

Växer efterfrågan på gröna alternativ bland sötsakerna?

– Vegetariska ingredienser verkar gästerna inte tänka på när de kommer till dessertbordet. Där bryr de sig mindre. Mycket går att göra utan gelatin, men det är framför allt kunskapen och tiden som saknas. Mjölk, smör, grädde och andra mejerivaror är själva grunden i alla bakverk och desserter.

Kalles julbordstips!

Ett bord för alla sinnen

  • Jobba smart men à la minute, då upplevs gottebordet som mycket fräschare.
  • Tänk i säsong och välj närodlat så långt det går.
  • Skapa vackra blickfång och olika höjder på fat och uppläggningar. Ta in naturen som dekoration.
  • Sätt en twist på klassikerna med julens smaker.

 Planera mera

  • Bottnar och kakor håller länge. Packa torra kakor lufttätt och låt stå i rumstemperatur.
  • Baka mjuka kakor i förväg, plasta och frys in. Mousser fungerar också bra att frysa. Packa dem så att de inte torkar, antingen kompakt eller lufttätt så håller de i 2–3 veckor.
  • Tänk på att återanvända choklad som blivit över vid doppning.

Merförsäljning

  • Små, fina, glansiga praliner imponerar. Finns det resurser, rulla in en pralinvagn till kaffet. Sälj också små pralinaskar vid entrén.
  • Hemgjorda marmelader som serveras till osten kan säljas i trevliga burkar för gästerna kan köpa med sig hem.
  • Sälj också vörtbröd, ostkex och kakor om ni bakar eget.

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

0775-77 11 77

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13.00-16.00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen