Dressingar och sallader

Välkommen till Salladsbaren!

Välkommen till Salladsbaren!

Arla Pros Salladsbar är ett smart sätt att uppdatera din salladsbuffé. Basen är krämiga, smakrika dressingar med olika säsongssallader, proteintillbehör och spännande toppings. Konceptet är framtaget i vårt provkök av Lotta Bäckman och Mackie Nystrand i samarbete med en kedjekund. 

Vad är Arla Pros Salladsbar?

– Det är förslag och recept på en komplett salladsbuffé med dressingar, proteinrik cottage cheese och toppings. Det är också ett komplement för gäster som bara vill äta en sallad istället för en traditionell måltid.

Beskriv upplägget?

– Vi utgår från en bas med fem dressingar och tre varianter av cottage cheese som matchar salladerna. Tanken är att kunna välja dressingar, proteintillbehör, sallader och toppings som passar ihop. Toppings där man också kan ta hand om svinn, t ex gårdagens bröd och frön.

Mackie Nystrand och Lotta Bäckman.
Mackie Nystrand och Lotta Bäckman.

Ska jag göra alla salladerna?

– Nej, sex sallader kan vara lagom. Mixa och matcha utifrån säsong, t ex blomkål, kål eller vattenmelon och grönt som finns på kampanj. Det viktiga är att sallad och dressing hänger ihop smakmässigt och att du inte har två liknande samtidigt.

Varför ska jag vakuumpacka sallader?

– Hållbarheten blir längre, men det är också ett sätt att tillaga grönsaker som inte är så vanligt. Hårda grönsaker är perfekta att vakuumpacka. Smakerna tränger in bättre och snabbare i grönsakerna och det är smidigt att förvara vakuumpackade sallader i kyl. Får du t ex broccolisallad med rödlök över kan svinnet användas till en pasta eller wok.

Hur långt kan jag förbereda salladerna?

– Mycket kan förberedas dagen innan och det vakuumpackade görs vid ett tillfälle för hela veckan. Några av salladerna görs samma dag, t ex den med rostad blomkål och den med brysselkål för att kunna serveras rumstempererade.

Hur har ni tänkt kring dressingarna?

– Vår tanke var att plocka bort olja och majonnäs och göra smakrika mejeribaserade dressingar. En yoghurtdressing innehåller 10 procent fett istället för 80 procent som i en Rhode Island-dressing.

Hur ska jag servera dressingarna?

– De ska stå i flaskor. Dels för att det inte ska bli kladdigt runt omkring, dels för att gästerna tar mindre än om de serveras ur en skål med slev.

Hur ofta behöver jag göra nya dressingar?

– Vi rekommenderar att göra nya dressingar var tredje dag. Då kan du variera dem och de är väldigt enkla att röra ihop.

Hållbarhet?

– Max tre dagar i kyl. Bäst är om de förvaras i hinkar eller kantiner och sedan hälls upp i rengjorda flaskor vid servering. Använd gärna små flaskor om de ska stå framme länge. Om flaskorna står ovanför salladerna ska de stå kallt på en isbricka eller kylplatta.

Förenklar salladsbaren mitt arbete i köket?

– Det beror på vilka val du gör. Det tar inte lång tid att göra salladerna om du jobbar med färdigstrimlat, men de kostar lite mer i inköp. Att strimla själv tar längre tid och kräver större arbetsinsats.

Vad tjänar jag på att bygga upp en salladsbar?

– Du vinner gäster om du har en schysst salladsbar och får stammisar som kommer tillbaka. Salladsätarna kan vara tongivande och få med sig andra till din restaurang. Är det i en skolrestaurang äter förhoppningsvis eleverna mer sallad än tidigare och mindre av annat. Med ett bra planeringsarbete täcker man också in de vanligaste intoleranserna och det dagliga arbetet blir enklare.

Kundcenter

Kundkontakt via e-post
Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07:00-17:00
Lör, sön samt röd dag: 08:00-17:00

Färskvaror:
0775-77 11 77
Ost:
0776-70 00 04

Konsumentfrågor/privatperson?
Arla Forum har öppet mån-fre 13:00-16:00
Kontakta oss

020-99 66 99

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen