Årets Konditor

Årets Konditor

Tävlingen Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer, där finalister får visa prov på sin hantverksskicklighet och kreativitet.

Mer om Årets Konditor

Du hittar mer information om Årets Konditor på aretskonditor.se

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och Arla är huvudsponsor. Vinnaren tilldelas titeln Årets Konditor och Svensk Mästare. Tävlingen anordnades för första gången av Sveriges bagare & konditorer (fd Bageriförbundet) 1988.

Vinnare Årets Konditor 2016

Efter en jämn och rafflande kamp lyckades Frida Leijon ta hem titeln Årets Konditor 2016. Finalen pågick i två dagar och avgjordes 7 oktober på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. 

Årets vinnare Frida Leijon ropar ut sin glädje.
Årets vinnare Frida Leijon ropar ut sin glädje.
Konditorrapporten 2016

Konditorrapporten 2016: Formgivning möter konditorkonst

I samband med finalen i Årets Konditor publiceras även Konditorrapporten. Tre sorters kakor, en yoghurtdessert, en grön morotskaka och en sommartårta. Det är några smakprov ur Konditorrapporten 2016, Arlas årliga spaning för konditorbranschen. Formgivaren Martin Bergström har sammanförts med några av Sveriges ledande konditorer i ett unikt samarbete på temat Swedish Seasons.

Vinnare 2015: Anders Oskarsson – Nilssons Konditori, Oskarshamn

Anders Oskarsson vann Årets Konditor 2015 och sitter även med i juryn i 2016 års tävling. Tvåa 2015 kom Frida Leijon och trea Anicka Larsson. Här är Anders vinnarbidrag:

Anders Oskarsson, Årets Konditor 2015
Anders Oskarsson, Årets Konditor 2015

Anders vinnarbidrag

Tårta

”Balett Siluett”. Svartvinbär- och kardemummabavaroise med gräddfil, brynt smörcreme, vinbärsgelé och havrekaka.

Praliner

Brisé: Havtornsganache med choklad, karamelliserade hasselnötter och saltkola.
Allégro: Rödvinbärsganache med hallonmarmelad, långpeppar och hallonkrisp.

Tartlette

”Svansjön”. Hasselnöt- och pärontartelette med ingefära, citron, grön shisho och vitt te.
Vanilj con pralinemousse med kesella och rimmade hasselnötter.

Prinsessbakelse

”Mini princess taco”. Pistagejaconde med skogshallongelé, krämig vaniljgrädde, smörbrynt
mandelmassa och citrongryn.

6 proffsrecept från Årets Konditor 2015, Anders Oskarsson (webbexklusivt)

Citrontartelett med nougatkrisp, italiensk maräng och yuzugelé

En klassiker i ny design. I perfekta mördegsskal ligger en smakrik citroncrème med krispig nougat inbäddad i italiensk maräng. Droppar av syrlig yuzugelé och rostade hasselnötter blir som smycken ovanpå.

Mjölkchokladtårta med hallonpannacotta, passionsfrukt och yoghurtmaränger

En elegant tårta med fantastiska smaker. Karamelliserad, luftig mjölkchokladmousse varvas med len hallonpannacotta, seg browniebotten och syrlig passionsfruktscrème. Allt toppat med hallon och sötsyrliga yoghurtmaränger

Chokladtacos med aprikosgelé, stjärnaniscrème, mandelkrisp och vaniljgrädde

En försvinnande god munsbit med välbalanserade smaker och texturer. Söt choklad, syrlig aprikos, krämig vaniljgrädde och krispig, smörbrynt mandelmassa. En storsäljare toppad med smakfulla tapiokapärlor.

Tartelett med skogsbärskompott, bärpannacotta, vispad crème fraiche och hallon

En vacker restaurangdessert på svenska bär. Tartelett på linserdeg fylls med en utsökt bärkompott, luftig pannacotta på röda bär, sval crème fraiche och toppas med blankt glaserat och dekorerat lock.

Chokladmoussebakelse med calamansi och karamelliserade kakaonibs

En dröm för alla chokladälskare. Krämig, silkeslen chokladmousse med syrlig calamansicrème, krisp från karamelliserade kakaonibs och seg browniebotten. Högsta glansighet och syrlig ton i eftersmaken.

Blåbärsrulltårta med vaniljgrädde och mynta

Blåbär och mynta är ett utmärkt smakpar. Rulltårta i miniformat med kompott på svenska blåbär toppad med vaniljgrädde och myntacrème. Rulla bottnarna i grönt myntasocker. Servera som bakelse eller tapas.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen