Kockrapporten 2017

Kockrapporten 2017

Svinnovation och själsosam kost – det är två av trenderna som tas upp i årets Kockrapport från Arla. Vi gör en djupdykning i den svenska restaurangbranschens grytor och hittar spännande möten, mycket matglädje och tolv nya recept med multimat. 

Ladda ner rapporten

Vill du läsa hela rapporten?

Matinspiration är ett av Arlas huvudområden och denna trendspaning är ett av våra sätt att inspirera branschen. Kartläggningen bygger på intervjuer med framstående kockar och branschexperter, en mediebaserad trendspaning och en färsk konsumentundersökning.

Årets Kockrapport handlar om mångfald och möten mellan människor. Vi har därför bett våra medverkande kockar att ta fram recept utifrån de nya trenderna med hjälp av någon som inspirerar och utmanar dem. Antingen vad gäller teknik, bakgrund eller matfilosofi.

Resultatet blev spännande möten, mycket matglädje och tolv nya recept med multimat.

Hoppas det smakar!

Högrev, kryddpeppar, morot & lök.
Ett exempel ur Kockrapporten: Högrev, kryddpeppar, morot & lök. "Förr hette det kalops. Idag använder vi smakerna och gör en modernare variant där råvarornas färg, form och texturer får större spelrum." Trend 4 – Matmakeovers.

Trend 1 – svinnovation

Att minska matsvinnet är en av de hetaste miljöfrågorna. Uppfinningsrikedom är svaret. Trenden svinnovation handlar om allt från företagen som tar fram ätbara förpackningar till kockarna som hittar nya sätt att ta vara på hela råvaran. Ofta med inspiration från andra matkulturer eller vår egen historia.

Kockpar: Anders Isaksson & Jimmi Eriksson

Anders Isaksson & Jimmi Eriksson
Anders Isaksson & Jimmi Eriksson

Trend 2 – rätt utan etikett

Brunch eller den svenska varianten frunch har länge varit en omtyckt blandmåltid. I den engelskspråkiga världen talar man också om ”brinner”, frukostmat till middag, och ”linner”, mat mellan lunch och middag. Även i Sverige suddas gränserna ut.

Kockpar: Saori Ichihara & Elias Eriksson

Saori Ichihara & Elias Eriksson
Saori Ichihara & Elias Eriksson

Trend 3 – själsosam kost

Hälsotrenden är här för att stanna men den tar sig nya former. En ökad medvetenhet gör att vi fortfarande vill äta mer grönt och undvika tillsatser. Samtidigt växer en motrörelse fram mot överdrivet hälsosam kost och pekpinnar. 2017 äter vi för kropp och själ och utgår hellre från vårt eget välmående än följer en strikt diet.

Kockpar: Kicki Olofsson & Lina Ahlin

Kicki Olofsson & Lina Ahlin
Kicki Olofsson & Lina Ahlin

Trend 4 – matmakeovers

De senaste åren har vi sett allt från hamburgare och kebab till korv och öl ompaketeras till gourmetversioner av sig själva.  Den här utvecklingen fortsätter med nya och spännande matmakeovers på menyerna. Kockarna stylar om både med hjälp av exklusiva ingredienser och otippade råvaror från världens alla kök.

Kockpar: Peter J Skogström & Marie Skogström

Peter J Skogström & Marie Skogström
Peter J Skogström & Marie Skogström

4 recept från Kockrapporten

Savoykål och kyckling

Två råvaror omsorgsfullt omhändertagna. Kycklinglåren steks, såsen kokas på kycklingens vingar, bröstet blir till en mousseline som lindas in i blancherade savoykålblad. Kålen serveras även i fler texturer och smaker. Rätten garneras med riven sveciaost.

Macka på algknäcke, lax och yuzugurka

Knäckemacka är både enkelt och gott och det finns många pålägg att välja bland. Här kryddas knäckebrödet med noripulver och serveras med en svensk-japansk mix av favoriter: fina skivor av mirin- och misorimmad lax, yuzupicklad gurka och hängd filmjölk.

Bakad spetskål med broccolicréme och smörad kålbuljong. Krispigt bovete, lingon och syrad gurka

En klimatsmart vegetarisk rätt där tankarna går till kålpudding. Vinbakad spetskål och lök med broccolikräm serveras med smörad kålbuljong, friterad savojkål, rostat bovete, svartkålsolja, syrad gurka och rårörda lingon.

Shawarma från skogen

I denna förfinade ”spicy kebab” möts vilda smaker från den svenska skogen med mellanösterns hetta. Köttet är dovhjort som kryddas med bland annat enbär, kanel, kummin och chili. Det serveras på lavashbröd med pepparrotskräm, pickels och hjärtsallad.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen