Resedagbok Expedition Årets Kock 2016

Resedagbok Expedition Årets Kock 2016

Häng med till restaurangerna, barerna och vingården som Jimmi Eriksson och Expedition Årets Kock 2016 besökte i San Francisco och Napa Valley.

Dag 1 måndag den 27 juni

Octavia

Efter ett snabbt stopp på The Farmers Market åt vi en härlig lunch på prisbelönta Octavia. Melissa Perellos senaste restaurang kännetecknas av ett säsongsdrivet kök i en fin lokal med historisk originalitet och modern elegans. Atmosfären är avslappnad. Vi njöt av deras signaturrätter, bl a Deviled Egg – bakat löst ägg med chilicrust, bläckfisknudlar, burrata med grillat levainbröd, tomater, örtsallad och hyvlad fänkål.

På Octavia åt vi deras signaturrätt Deviled Egg.
På Octavia åt vi deras signaturrätt Deviled Egg.

The Slanted Door

I en stor, härlig lokal i historiska The San Francisco Ferry Building ligger den här moderna vietnamesiska restaurangen. Mycket serveras family style och de har stor variation på sina vegetariska rätter. Vi delade på några smårätter, eftersom vi ätit en stor lunch.

Dag 2 tisdag den 28 juni

Lori’s Diner

En klassisk diner i 50-talsstil med, röda soffor och schackrutigt golv, ett stenkast från Union Square. Här serveras ”all day breakfast” med ägg ”any style”, bacon och hash browns. Markus vaknade först och var på plats redan klockan sju på morgonen.

Hog Island Oyster Co

Cool ostronbar, mycket folk och högt tempo. I baren serveras ostron och skaldjur av högsta klass. Restaurangen ligger i The San Francisco Ferry Building och har en enastående utsikt över vattnet. Här njöt vi av en Skaldjursplateau och olika varianter på ostron.

Skaldjursplateau och olika varianter på ostron på Hog Island Oyster Co.
Skaldjursplateau och olika varianter på ostron på Hog Island Oyster Co.

Zuni café

En säsongsbaserad meny som ändras varje dag. Köket är en blandning av det italienska och franska. Många av rätterna passar att dela på ”family style”, t ex deras ”roasted chicken” och helgrillade fisk.

Dag 3 onsdag den 29 juni

Gott´s Roadside

Streetfood när den är som bäst. Ett stort gatukök på en inhängnad asfaltsplan där man sitter vid träbord på enkla bänkar. Vi åt deras meal med hamburgare, strips, lökringar och läsk. Efteråt besökte vi The Culinary Insitute of America och träffade professor Lars Kronmark, professor at Culinary Arts.

Gott´s Roadside – streetfood när den är som bäst.
Gott´s Roadside – streetfood när den är som bäst.

TORC

Hög energi, bra musik och en bar som erbjuder välgjorda cocktails och har ett genomtänkt utbud av spännande viner. TORC förenar mat och dryck i en skön miljö. Vi tog in olika rätter bl a med hummer och tryffel.

Dag 4 torsdag den 30 juni

Bouchon Bakery

Stjärnkocken Thomas Kellers första franska bageri och café ligger en bit nedanför hans trestjärniga restaurang The French Laundry. Stilen är fransk med amerikanska inslag. Allt är bakat och lagat på plats med stolthet. Vi åt en klassisk fransk frukost med croissanter, pain au chocolat och tarte.

Continuum Estate

Familjen Mondavi har odlat och producerat exklusiva viner 500 meter över havet i fyra generationer. En mycket imponerande vingård där vi njöt av snacks, goda olivoljor och lokala ostar ihop med eleganta och smakfulla viner i världsklass.

Continuum Estate – en imponerande vingård.
Continuum Estate – en imponerande vingård.
Familjen Mondavi har odlat och producerat exklusiva viner 500 meter över havet i fyra generationer.
Familjen Mondavi har odlat och producerat exklusiva viner 500 meter över havet i fyra generationer.

 

Buster’s Southern Barbecue

Kontrasten var stor när vi direkt från vingården åkte till Buster’s, en opretentiös, rolig och äkta ”southern barbecue” vid vägkanten. Vi högg in på grillade ribs och andra köttdetaljer, tillbehör som coleslaw och sköljde ner allt med hemgjord lemonad. Stället är utnämnt av National Geographic att ha den bästa barbecuen väster om Mississippi.

Buster’s Southern Barbecue serverar äkta ”southern barbecue” vid vägkanten.
Buster’s Southern Barbecue serverar äkta ”southern barbecue” vid vägkanten.

The Restaurant at Meadowood

Den mest intressanta matlagningen bjöd trestjärniga The Restaurant at Meadowood på. Maten är baserad på grönsaker och innovativ på ett enkelt och naturligt sätt. Vi imponerades av små snacks – underbara zucchiniblommor från grillen fyllda med räktartar och en liten bit bakad torsk. Dold i en tygpåse låg en vit persika att pressa över fisken.

The Restaurant at Meadowood

Dag 5 fredag den 1 juli

The French Laundry

Trestjärniga The French Laundry i Napa Valley, med världsberömda kocken Thomas Keller i spetsen, var resans höjdpunkt. Lunchen varade i fem timmar och bestod av cirka tjugo serveringar, inklusive bröd och små munsbitar. Först kom alla salta aptitretare och smårätter, sedan gick vi ut i trädgården en stund för att smälta maten. Bäst var deras signaturrätt Oysters & Pearls, och våra höga förväntningar infriades med råge.

Resans höjdpunkt, The French Laundry i Napa Valley.
Resans höjdpunkt, The French Laundry i Napa Valley.

Redd Wood

Nyamerikansk restaurang i italiensk stil i hjärtat av Napa Valley, där vi åt en lätt, avslappnad middag. Kvällen avslutades med biljard på en äkta amerikansk sylta i närheten av hotellet. Jimmi vann.

Dag 6 lördag den 2 juli

Nopa

Cool lokal med restaurang och lång bardisk i bottenvåningen med ett flertal sittplatser. Inredningen är rustik och maten uppbyggd på lokala råvaror. Vi åt en klassisk amerikansk brunch med hamburgare och olika äggrätter, t ex Egg Benedict.

Saison

Trestjärniga Saison lagar mat på hög nivå med säsongens råvaror och ur högtalarna strömmar hög 80-talsmusik. Stilen är avslappnad och matupplevelsen bjöd på både högt och lågt, bl a en örtinfusion som retade smaklökarna samt sjögurka, sjöborre, hummer och kaviar.

Avslappnad stil i köket på Saison.
Avslappnad stil i köket på Saison.

Tonga Room

I den här exotiska tiki-baren serveras arbetade cocktails, speciellt romdrinkar såsom mai tai och zombie cocktail. Interiören går i en romantisk, polynesisk stil. Det blev ett härligt snabbt stopp på vägen.

Dag 7 söndag den 3 juli

Petit Crenn

Dominique Crenn är den första kvinnliga kocken i USA med två stjärnor i Guide Michelin. Vi hann med en fransk brunch och åt deras signaturomelett med gruyère och karamelliserad lök på hennes senaste, lilla charmiga kvartersrestaurang inspirerad av maten som hennes mamma och mormor lagade i franska Brittany.

Petit Crenn drivs av Dominique Crenn, den första kvinnliga kocken i USA med två stjärnor i Guide Michelin.
Petit Crenn drivs av Dominique Crenn, den första kvinnliga kocken i USA med två stjärnor i Guide Michelin.

State Bird Provisions

Ungt, hippt och trendigt. Smårätter som kan ätas family style rullas in på en vagn. Vi beställde in några stycken åt gången och åt dem i den takt vi ville innan vi beställde in fler. Litet, trångt, men mycket mysigt.

Dag 8 måndag den 4 juli, USAs nationaldag


Akiko’s Sushi Bar, Japanese Restaurant

Trevligt familjeägt sushistället som ligger i downtown San Francisco. Ett litet ”hål-i-väggen” med endast tio platser. Vi smakade på kockens urval av sushi och nudelrätter.

EPIC Steak

Utsikten över San Franciscos vattenlinje och en av de berömda broarna är fantastisk. Likaså den avslappnade atmosfären. En perfekt restaurang att fira den amerikanska nationaldagen på med en skaldjursplateau och en god steak.

The Farmers Market

På The Farmers Market på Ferry Plaza säljs jordbruksprodukter, varav en hel del ekologiskt.
På The Farmers Market på Ferry Plaza säljs jordbruksprodukter, varav en hel del ekologiskt.
Inspektion av The Farmers Market.
Inspektion av The Farmers Market.
Ljuvliga blåbär är bara ett exempel på vad man hittar på The Farmers Market.
Ljuvliga blåbär är bara ett exempel på vad man hittar på The Farmers Market.

Expedition Årets Kock 2016 – resan

Resedagbok Expedition Årets Kock 2016

Häng med till restaurangerna, barerna och vingården som Jimmi Eriksson och Expedition Årets Kock 2016 besökte i San Francisco och Napa Valley.

Proffstips med Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Jimmi Erikssons vinnarresa gav honom en hel del matnyttig inspiration. Här delar Jimmi med sig av tre tekniker inspirerade av hans resa till USA.

Tre snacktips från Jimmi Erikssons vinnarresa

Snacks och finger food fick vi ofta på restaurangerna i norra Kalifornien. Här har jag tolkat några med mina favoritråvaror. Perfekta att servera till mingel vid stora beställningar, i baren eller på en tallrik som förrätt.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör & sön: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen