Ostguiden – allt du vill veta om ost

Vi tipsar om hur du bäst använder ost i matlagning, hur du minskar svinnet och smart försäljningstips.

I över 5 000 år har människan älskat ost. Inte så konstigt eftersom detta livsmedel har nästan oändliga möjligheter. I ostguiden ger vi dig kunskap om hur ost produceras, ostens historia, olika osttyper och vad de passar till. Vi tipsar om läcker tillagning, minskat svinn och smart försäljning. Här finns inspiration för alla typer av restauranger, caféer och andra professionella kök.

Ystenzym istället för löpe

Nästan alla av Arlas ostar görs nu med ystenzym istället för löpe från kalvmage. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och är en ingrediens som gör att ostarna även kan ätas av vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe.

Naturligt laktosfri

All svensk hårdost är naturligt fri från laktos. Oavsett lagringstid klarar ostarna Livsmedelsverkets senaste gräns för laktosfritt – mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram ost.

När mjölkproteinet pressas ihop till ost blir nästan all laktos kvar i den vassle som bildas. Den lilla rest av laktos som finns kvar i ostmassan äts upp av mjölksyrakulturen redan de första dagarna efter ystningen.